Yazlık ev; yılın sadece belli bir döneminde kullanılan, yaşadığımız şehirden uzaklaşmak, kafa dinleyip tatil yapmak amacıyla satın alınır. Her ne kadar yıl boyu ikamet edilmese de yazlık evde geçirilen süre içerisinde de problem yaşamamak için bazı konulara dikkat etmek gerekir. İdeal bir yazlık ev seçimi yapmak şu 6 adım izlenebilir:
1. Bölge Seçimi
Yazlık ev satın almak isteyen kişilerin öncelikli olarak tatil yapacakları bölgeden beklentilerini belirlemeleri faydalı olacaktır. Ege ve Akdeniz sahillerinde denize yakın ve hareketli bir bölgede mi, yoksa Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sakin ve serin bir bölgede mi? Yazlık alınması düşünülen bölgedeki turist yoğunluğu ve iklim şartları değerlendirilerek bu seçim yapılabilir.
2. Ulaşım İmkanları
Yazlık ev, kışın da dinlenmek amacıyla kullanılabilir. Bu nedenle yaz ve kış aylarında yazlık bölgeye ulaşımın uygunluğu da göz önüne alınmalıdır. Ev, göl ya da deniz kenarında ise karadan olduğu gibi denizden de ulaşımın sağlanıp sağlanamadığı kontrol edilebilir. Ayrıca yazlık ev, ada üzerinde ise adaya ulaşımın nasıl sağlandığı hakkında bilgi edinilebilir.
3. Yapı ve Arazinin Özellikleri
Yapının özelliklerini değerlendirirken yazlık evin bulunduğu konumda görülen hava şartları da incelenmelidir. Ayrıca evin yalıtımı hakkında da bilgi alınmalıdır. Evin sonbahar ve kış aylarında da kullanılabilmesi için duvar kalınlığının yeterli olması ya da bina izolasyonunun yapılmış olması göz önünde bulundurulabilir.
Manzaralı yazlık evde sürgülü boydan boya cam kapıların bulunması ve evin verandasının olması tercih edilebilir. Kullanıma hazır durumda bir ev almak yerine arazi alınarak üzerine yazlık ev inşa edilecekse arazi durumu da değerlendirilmelidir. Çevresinde bulunan yapıların mesafesi, bahçe kullanım alanı, evin güneşe ve rüzgara karşı konumu gibi faktörler göz önünde bulundurulabilir.
4. Gayrimenkulün Değeri
Yazlık ev aynı zamanda bir gayrimenkul yatırımı olarak da görülebilir. Mülkün bulunduğu konum, ulaşım bağlantıları ve bölgede inşa edilecek tesisler göz önünde bulundurularak ileride sahip olacağı satış bedeli değerlendirilebilir. Yatırım amaçlı yazlık satın almak isteyen kişiler, tatil bölgelerinin rağbet görme durumunu ve amortisman sürelerini değerlendirebilirler.
5. Altyapı Durumu
Evin bahçesinde kuyu olup olmadığı, şebeke suyunun içime uygunluğu ve su basıncı gibi konular evin kolay kullanımı açısından önemlidir. Yazlık evin bulunduğu bölgede doğal gaz tesisatının bulunup bulunmadığı da sorulmalıdır. Sıcak bir bölgede ev alınacaksa doğal gaz tesisatı olmasa da evde güneş panelinin olması yeterli olabilir.
6. Maliyetlerin Hesaplanması
Konut kredisi ile yazlık ev alınacaksa kredi peşinatı dışında ihtiyaç duyulabilecek bütçe de değerlendirilmelidir. Yazlık evde yapılacak tadilat bulunması, ev eşyası alınması ya da bahçe düzenlemesi gibi konular da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ev alırken daha detaylı bilgiye ihtiyacınız var ise Bütçenize Uygun Evi Nasıl Bulursunuz? yazımıza göz atabilirsiniz…