Muhitin yapısı, sosyal imkanlar, iş ya da okula yakınlık gibi birçok kriter değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Bu kararı verirken değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisi de bütçeye uygunluktur. Aranılan özelliklere ve bütçeye uygun bir ev satın almak için doğru planlamanın yapılması gerekir.
Finansman Seçeneklerini Değerlendirin
Evin hangi ödeme şekli ile satın alınacağına karar verilmeli ve buna göre bir bütçe planlaması yapılmalıdır. Uzun vadeli ödeme planı ile kira öder gibi ev sahibi olunacaksa taksit miktarının aylık gelire oranına dikkat edilmelidir. Aylık temel ihtiyaçlar ve muhtemel harcamalar göz önünde bulundurularak ödenebilecek taksit miktarı belirlenmelidir. Böylece bütçeye uygun hangi ölçekte ev alınabileceği belirlenebilir.
Konut kredisi ile ev alınacaksa da ödenebilecek peşinat miktarı yani mevcut birikim değerlendirilmelidir. Bankalar konut bedelinin maksimum %80’i kadarını kredi olarak vermektedir. %20’lik peşinat miktarı hesaplanlanıp bütçeyi zorlamadan alınabilecek bir ev seçilebilir.
Esnek Seçimler Yapın
Ev satın alırken dikkat edilen lokasyon ve sosyal çevre gibi bazı kriterler vardır. Bütçeye uygun ev bulmak için hayat standartlarını etkilemeyecek kriterlerde esneklik gösterilebilir. Örneğin muhitin özellikleri ve çevresel şartları aranılan özellikte ise o lokasyondaki bütçeyi aşan sıfır bir ev yerine yaşı daha büyük bir ev alınabilir. Zamanla yapılacak tadilatlarla hem eve yeni bir görünüm verilir hem de bütçeyi aşmayan hayallerdeki eve sahip olunabilir. “Ev Alırken Sosyal Olanaklar Neden Önemlidir?” başlıklı yazımızı okuyarak ev satın alırken hangi çevresel şartlara dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Gelir-Giderinizi Hesaplayın
Faturalar, temel ihtiyaçlar ve yol giderleri gibi düzenli harcamalar hesaplanarak ev satın almak için ayrılabilecek en yüksek bütçe belirlenmelidir. Bu giderlerin aile üyelerinin toplam gelirine oranına dikkat edilmelidir. Eğitime başlama, yeni doğacak bir bebek ya da tedavi masrafları gibi muhtemel masraflar da göz önünde bulundurularak esnek bir bütçe belirlenmelidir. Eğer ilk defa ev satın alınacaksa önce gelir-gider dengesini sarsmayacak bir birikim yapılmalıdır.
Konut Hesabı açıp 3 yıl süre ile düzenli birikim yapıldığı takdirde devletin ev satın almak için vereceği destekten faydalanılabilir. Böylece daha yüksek bir peşinat sayesinde daha düşük taksitler ödenerek aylık gelir gider dengesi korunmuş olur.
Aramaya Devam Edin
Kimi zaman ev satın alma kriterlerine uyan ancak bütçeyi zorlayan seçenekler ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda aynı lokasyonda alternatif evler ile ilgili arayışa devam edilmelidir. luksemlak.com.tr‘yi ziyaret ederek güncel ev satış ilanlarına ulaşıp bütçenize uygun bir ev bulabilirsiniz.
Kentsel dönüşüm hakkında bilgi edinmek isterseniz Ev Sahipleri İçin Kentsel Dönüşüm Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz…