Ev alım sürecinde çeşitli masraf kalemleri ortaya çıkabilmektedir. Ev alım satım sürecinde bütçe yönetimi konusunda verimli olabilmek için tüm ayrıntıların bilinmesi gerekmektedir. Ev alım sürecinde insanın karşısına çıkacak masrafları Lüks Emlak olarak sizin içi derledik;
Ev Alırken Çıkan Masraflar
- Ev bedeli
- Gayrimenkul Danışmanı Hizmet Bedeli
- Tapu harç bedeli
- Döner sermaye bedeli
- Emlak Vergisi
- Tadilat masrafları
- Çevre Temizlik Vergisi
- Abonelik masrafları
- DASK
- Kredi masrafları
Ev Bedeli
Evin bedeli, alıcının talep ettiği miktardır ve ev alırken yapacağınız en büyük masraf kalemini bu bedel oluşturmaktadır.
Gayrimenkul Danışmanı Hizmet Bedeli
Ev alma sürecinde ortaya çıkabilecek masraflardan bir diğeri gayrimenkul danışmanı hizmet bedelidir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince gayrimenkul danışmanları, hem ev sahibinden hem de evin alıcısından ayrı ayrı %2 + KDV (%18) oranında hizmet bedeli talep edebilmektedir. Gayrimenkul danışmanı, alıcı ve satıcı ile anlaşarak daha farklı miktarda hizmet bedeli de alabilir.
DASK
Ev alırken tapu devri işlemi sırasında DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi de istenmektedir. Bu sigorta, her yıl yenilenir ve ev alırken alıcının bu sigortayı kendi adına taşıması gerekmektedir.
Tapu Harç Bedeli
Alıcı ile satıcıdan alınan ve ev satış bedelinin toplamda %4 miktarında olan tapu harç bedeli (yeni yasa gereğince 31.12.2019 tarihine kadar her bir taraf için %1,5 olmak üzere toplam % 3), ev alırken yapılan masraflar arasındadır.
Tapu harç bedeli ile ilgili güncel bilgileri e-devlet Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasından öğrenebilirsiniz.
Döner Sermaye Bedeli
Ev alırken tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekir. Bu miktar her yıl ilgili kurumlarca belirlenir ve tapu daireleri aracılığı ile ödeme yapılır.
Emlak Vergisi
Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan Emlak Vergisi’ne tabidir. Ev aldıktan sonraki yılla birlikte her sene bu verginin ödenmesi zorunludur.
Tadilat Masrafları
Satın alınan ev sıfır değilse beraberinde tadilat masrafları ortaya çıkabilmektedir. Satın alınacak evin önceden iyice incelenip tadilat masraflarının hesaplanması, bütçenin doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamaktadır.
Çevre Temizlik Vergisi
Ev alırken yapılan masraflar arasında olmasa da ev sahibi olduktan sonra ortaya bir gider daha çıkmaktadır. Çöp Vergisi olarak da bilinen Çevre Temizlik Vergisi, su tüketimi baz alınarak hesaplanmakta ve yılda iki taksit halinde ödenmektedir.
Abonelik Masrafları
Elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi hizmetlerden yararlanmak için abonelikler açtırmanız gerekmektedir. Önceki abonelikleri yeni eve taşımanız da mümkündür. Bu noktada taşıma bedeli bir masraf olabilmektedir.
Kredi Masrafları
Konut kredileri, çoğunlukla ev bedelinin %75’i olarak verilir ve evin bedelinden geri kalanı alıcının ödemesi beklenir. Kredi kullanacaksanız ödeyeceğiniz taksit faizlerini ve peşinat miktarlarını detaylı bir şekilde incelemelisiniz.
Ev alırken daha detaylı bilgiye ihtiyacınız var ise Ev Alrken Nelere Dikkat Etmeliyiz yazımıza göz atabilirsiniz…